Kształt HomeMade
Wszystkie zalety pieczenia w piecach opalanych węglem
|
|
Charakterystyczny zaokrąglony kształt to jeden z atutów kuchni Gorenje. Inspiracją były tu piece opalane drewnem i chęć zapewnienia swobodnego przepływu gorącego powietrza. Równomierne podgrzanie jedzenia z każdej strony sprawia, że jest ono zawsze perfekcyjnie przyrządzone – kruche na zewnątrz i soczyste w środku. |
AquaClean
Łatwe czyszczenie AquaClean |
|
Ze względu na zastosowanie zupełnie nowej emalii we wszystkich liniach nowych kuchenek Gorenje, funkcja AquaClean została ulepszona. AquaClean oferuje znaczne ułatwienie w czyszczeniu wnętrza piekarnika. Wystarczy wlać pół litra wody na blachę i włączyć program AquaClean po każdym pieczeniu. W zaledwie 30 minut, wyniki są widoczne na całej powierzchni wnętrza piekarnika i na blachach. Zabrudzenia i tłuszcz są zmiękczone i można je łatwiej usunąć, a piekarnik pozostaje bez skazy. |
BigSurface
Dużo miejsca na każdą patelnię lub garnek |
|
Powiększona powierzchnia gotowania i dłuższe odległości między palnikami oferują dużo miejsca na wszystkie rozmiary patelni i garnków. Elegancka i płaska konstrukcja umożliwia łatwe przesuwanie i używanie bardzo dużych garnków bez problemów, zapewniając doskonałą stabilność podczas Twoich wszystkich kulinarnych przygód. |
MultiLevel
Wiele dań w jednym ruchu |
|
Połączenie technologii MultiAir i kształtu HomeMade pomaga osiągnąć najtrudniejszy cel: pieczenie na czterech poziomach jednocześnie. Dobra wiadomość: smak i zapachy nie mieszają się. Inteligentna dystrybucja powietrza gwarantuje równomierne wypieki na każdym poziomie. |
PerfectGrill
Chrupiące potrawy dzięki podwójnej grzałce |
|
Najlepsze rezultaty pieczenia uzyskuje się dzięki połączeniu dwóch grzałek – większej i mniejszej – przy czym mniejsza znajduje się wewnątrz tej większej. Inteligentne rozmieszczenie grzałek umożliwia optymalny obieg gorącego powietrza i zapewnia powtarzalne, doskonałe rezultaty pieczenia – potrawy są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Istnieje możliwość wyłączenia grzałki wewnętrznej lub zewnętrznej. Można także użyć obu grzałek jednocześnie. |
BigSpace, duża pojemność
Więcej miejsca dla większej swobody gotowania |
|
Nowa generacja kuchni wolnostojących Gorenje cechuje się wyjątkowym kształtem jego górnej części. Teraz zoptymalizowany kształt powoduje, że gorące powietrze krąży zupełnie swobodnie. Nowe kuchnie wolnostojące Gorenje posiadają piekarniki o pojemności do 70 -litrów pomieszczą nawet 7 kg indyka. |
STRUDEL WARZYWNY Przepyszne i sycące danie, które trafi w gust każdego smakosza. Do przygotowania strudla warzywnego potrzebne będą ciasto francuskie oraz składniki na farsz. Warzywa, które idealnie będą pasować do strudla warzywnego to: ok. 400 g większych marchewek, ser żółty, ser feta, 300 g pieczarek, 1 cebula, 4 liście laurowe i ziela angielskie, łyżeczka majeranku, 2 łyżki oleju, sól i pieprz. Marchewki należy zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju z przyprawami do momentu zeszklenia. Tak przygotowany farsz zawijamy wraz z serem żółtym oraz fetą w ciasto francuskie. Całość należy piec ok. 20 min w temperaturze 180 st. C. |
PIECZONE ZIEMNIAKI Idealne solo, jak i w duecie. Jedyne czego potrzebujesz to: 1 kg ziemniaków, łyżeczka tymianku i kminku, czosnek, 2 łyżki oleju, szczypta soli i pieprzu. Ziemniaki należy obrać ze skórki (opcjonalnie ze skórką, wtedy bardzo dokładnie myjemy ziemniaki), następnie kroimy w łódeczki. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy przyprawy, zgnieciony czosnek, całość polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy na szklaną tacę. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu warto dodać świeżą natkę pietruszki. |
PIECZONE OWOCE Nie ma wspanialszej rzeczy niż zapach pieczonych jabłek z cynamonem, który unosi się w całym domu. Do przygotowania pysznych pieczonych owoców potrzebne będą: ok. 4-5 większe jabłka, 4 łyżki cynamonu, 8 łyżek miodu, 6 łyżek żurawiny i orzechów. Jabłka należy przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie do wnętrza owocu dodajemy mieszankę cynamonu i miodu. Na koniec posypujemy żurawiną i orzechami. Układamy na tacy i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 st. C. |