Czas na JESIENNE ZAPASY!

Zamknij jesień w słoiczkach!
Przetwory to doskonały sposób na zdrowe odżywianie, ale też na wykorzystanie darów jesieni, wtedy gdy są one powszechne i mają najwięcej właściwości.
Robiąc w domu konfitury, przeciery, pyszne soki czy wypieki z owocami warto wyposażyć się w przydatne akcesoria GÖTZE & JENSEN, dzięki którym praca w kuchni stanie się przyjemnością!
Dżem-jabłkowo gruszkowy
Dżem-jabłkowo gruszkowy
Składniki:
• 2 kg jabłek
• 2 kg gruszek
• 1 kg cukru
• 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Owoce zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przecier umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj na małym ogniu aż owoce nieco odparują. Wsyp cukier, wymieszaj i smaż około 30 minut. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
Gruszkowo-śliwkowe smoothie
Gruszkowo-śliwkowe smoothie
Składniki:
• 1 gruszka
• 3 śliwki
• 1 banan
• 1 łyżka siemienia lnianego złotego
• 3 łyżki jogurtu kokosowego
• 200 ml wody
Przygotowanie:
Owoce umyj, obierz ze skórki, oczyść z pestek lub gniazd nasiennych. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Konfitura z jarzębiny
Konfitura z jarzębiny
Składniki:
• 1 kg jarzębiny
• 1 kg cukru
• 2 jabłka
• sok z połowy cytryny
• 4 łyżki brandy lub whisky
Przygotowanie:
Jarzębinę zalej niewielką ilością wody i dodaj sok z cytryny. Podgrzewaj przez 10 minut, dodaj cukier, co jakiś czas delikatnie mieszając. Usuń pianę zbierającą się na wierzchu. Jabłka drobno pokrój i dodaj do garnka. Smaż, aż jabłka się rozpadną, owoce jarzębiny staną się szkliste, a konfitura zgęstnieje. Do gotowej, gorącej konfitury dodaj alkohol, wymieszaj, przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj.
sgdata:2022-12-31 | 23:48:03
Powrót

Zostań łowcą okazji
i zapisz się na nasz newsletter!